Les

Les – Nekaj vrst lesa, ki ga najpogosteje uporabljam za masivno pohištvo

Les – Vsaka vrsta masivnega lesa je edinstvena. Priporočam izbor lesa s teksturo in barvo, ki ustreza vaši viziji. V nadaljevanju je predstavljeno nekaj vrst lesa, ki ga najpogosteje uporabljam za masivno pohištvo.

Hrast

Hrastov les masivno

Hrast je verjetno eden izmed najboljših vrst lesa za izdelavo masivnega pohištva. Je močan, stabilen, se malo krči, lahko se ga barva ali ohrani v naravni barvi. Je široko uporaben, saj se poleg izdelave masivnega pohištva in furnirja uporablja za notranja in zunanja dela, gradbeni, lesena in parketna tla, za gradnjo mostov in vodne konstrukcije. Jedrovina je zelo odporna proti vremenskim vplivom in trajna. Beljavo napadajo glive in insekti. Skoblane vzdolžne površine brez leska, jasno vidni žlebiči por, v radialnem prerezu bleščice.

Oreh

Orehov les masivno

Trd, težek, trden, žilav in zelo elastičen, se malo krči, stabilen, se počasi suši in je dober za obdelavo. Uporablja se za masivno pohištvo in notranjo opremo, lesena in parketna tla in prekrivne furnirje. Zmerno odporen proti vremenskim vplivom. Skobljane vzdolžne površine brez leska, dobro vidni žlebiči por, v radialnem prerezu deloma fine, deloma izrazite bleščice.

Češnja

Češnjev les masivno

Zmerno trd, srednje težek, trden, žilav, se malo krči in poka in se dobro obdeluje. Uporablja se za masivno pohištvo, furnirje, notranjo opremo, umetniške predmete in glasbene inštrumente. Pogojno odporna proti vremenskim vplivom. Skobljane vzdolžne površine brez leska, v radialnem prerezu bleščice.

Javor

Javorjev les masivno

Javor je zmerno trd, srednje težek, trden, elastičen in žilav, se zmerno krči, stabilen, se nagiba k pokanju, se počasi suši in se dobro obdeluje. Uporablja se za masivno pohištvo, furnirje, lesno galanterijo, gospodinjsko orodje in glasbene inštrumente. Ni odporen proti vremenskim vplivom. Skobljane vzdolžne površine imajo svilnat lesk, pogosto valovit potek vlaken, v radialnem prerezu so vidne majhne sijoče bleščice oz. zrcalca.

Jesen

Jesenov les masivno

Jesen je trd, težek, trden, žilav in prožen, se malo krči, stabilen, se zmerno dobro suši in se dobro obdeluje. Uporablja se za masivno pohištvo, furnirje, športna orodja, za proizvodnjo karoserij in vozil. Slabo odporen proti vremenskim vplivom. Skobljane vzdolžne površine brez leska, izraziti žlebiči por. Ima lahko valovito teksturo.

Macesen

Macesnov les masivno

Les macesna je razmeroma trd, težek, elastičen in trden les, se malo krči, stabilen, se dobro suši in je enostaven za obdelavo. Uporablja se za masivno pohištvo, frrnirje, notranja in zunanja dela. Pod vodo je zelo vzdržljiv. Skobljane površine vzdolžno deloma brez leska, deloma sijoče, malo smolnat. Ima prijeten aromatičen vonj.

Bukev

Bukov les masivno

Les bukve je trd, težek, trden, se močno krči, stabilnost neugodna, se nagiba k pokanju, se počasi suši in se dobro obdeluje. Uporablja se za masivno pohištvo, les za upogibanje, stopnice, parket, a izdelavo orodja, strojev in karoserij. Ne odporen na vremenske spremembe. Skobljanje vzdolžne površine brez leska, komaj vidni žlebiči por, v radialnem prerezu bleščice, parjen les se lepo upogiba.

Akacija

Akacijev les masivno

Les akacije je trd, težek, trden, stabilen, se počasi suši in dobro obdeluje. Najbolj uporaben slovenski les za masivno kopalniško pohištvo. Odporen je na vremenske vplive, dobro prenaša vodo.

Hruška

Hruškov les masivno

Les hruške je trd, trden, žilav, malo elastičen, stabilen, se težko suši, nagnjen k pokanju in pogojno dober za obdelavo. Uporablja se za masivno pohištvo, furnirje, lesene predmete in stružen les. Ni odporen proti vremenskim vplivom. Enakomerna struktura, pogosto pramenast videz, v radialnem prerezu številne drobne pore, parjen ima intenzivnejšo barvo.

Smreka

Smrekov les masivno

Smrekov les je mehek do srednje trd, razmeroma lahek, elastičen in trden les, se malo krči, stabilen, se dobro suši, enostaven za obdelavo, dober za luženje in impregniranje. Uporablja se za mizarska in gradbena mizarska dela, lesna goriva, industrijski les in proizvodnjo papirja. pogojno odporen proti vremenskim vplivom. Skobljanje vzdolžne površine imajo svilnat lesk, smolne žepe je priporočljivo izvrtati, prečni prerezi grč so praviloma ovalni.

Jelka

Jelkin les masivno

Les jelke je mehek, razmeroma lahek, elastičen in trden, se malo krči, stabilen, se dobro suši, enostaven za obdelavo in se dobro luži in impregnira. Uporablja se za mizarska in gradbena mizarska dela, lesna goriva, industrijski les in proizvodnjo papirja. pogojno odporen proti vremenskim vplivom. Skobljanje vzdolžne površine brez leska,ni smolnat, prečni prerezi grč največkrat okrogli. Ima praviloma zelo neprijeten vonj.

Jelša

Jelšev les masivno

Les jelše je mehek, lahek, se zmerno krči, stabilen, se dobro suši in enostavno obdeluje. Za modelarsko mizarska dela, glasbene inštrumente in okvirje za slike. Ni odporen proti vremenskim vplivom. Skobljanje vzdolžne površine brez leska, slabo vidni žlebiči por, v radialnem prerezu slabo vidni žlebiči por.

Lipa

Lipov les je mehek, lahek, žilav in razmeroma elastičen les, zmerno prožen, stabilen, se dobro suši in dobro obdeluje. Uporablja se za rezbarska in strugarska dela, umetniške elemente, risalne mize, furnirje za vezan les in slepe lesene elemente. Zmerno odporen na vremenske vplive. Skobljanje vzdolžne površine brez leska, spremim potekom vlaken, enakomerna tekstura, pogosto z rjavkastimi progami in v radialnem prerezu ima majhne bleščice.

Bor

Borov les masivno

Les bora je zmerno trd, lahek, elastičen in zelo trden les, se malo krči, stabilen, se dobro suši, enostaven za obdelavo, pred luženjem ga je treba razsmoliti. uporablja se za masivno pohištvo, gradbeno mizarska dela, parket in furnirje.Zmerno odporen oroti vremenskim vplivom. Skobljanje vzdolžne površine brez leska do voščeno sijoče, zelo smolnat, pogosti so smolni žepi, ki jih je priporočljivo zvrtati. Les pomodri.

Cemprin ali kamiti bor

Kamniti bor masivno

Les cemprina je mehek, lahek, zmerno elastičen in trden, stabilen, se dobro suši in enostaven za obdelavo. Uporablja se za notranjo masivno opremo, opaže, masivno pohištvo, furnirje, modele in parkete. Pogojno odporen proti vremenskim vplivom. Skobljanje vzdolžne površine brez leska, izjemno veliko zaraščenih kostanjevorjavih grč. Izredno prijetnega vonja, ki se ohranja dal časa in pomirjajoče deluje na telo.

Sibirski macesen

Sibirski macesen masivno

Les sibirskega macesna je razmeroma trd, težek, elastičen in trden les, se malo krči, stabilen, se dobro suši in je enostaven za obdelavo. Uporablja se za masivno pohištvo, frrnirje, notranja in zunanja dela. Pod vodo je zelo vzdržljiv. Skobljane površine vzdolžno deloma brez leska, deloma sijoče, malo smolnat. Les ima prijeten aromatičen vonj. Zaradi počasne rasti je les zelo odporen na vremenske vplive in se veliko uporablja za zunanje ograje in terase.

Ameriški oreh

Ameriški oreh masivno

Les ameriškega oreha je trd, težek, trden, žilav in zelo elastičen les, se malo krči, stabilen, se počasi suši in je dober za obdelavo. Uporablja se za masivno pohištvo in notranjo opremo, lesena in parketna tla in prekrivne furnirje. Zmerno odporen proti vremenskim vplivom. Skobljane vzdolžne površine brez leska, dobro vidni žlebiči por, v radialnem prerezu deloma fine, deloma izrazite bleščice. Je enakomerno intenzivno rjave barve.

Tik

Tik masivno pohištvo teak

Les tika je zelo trd, elastičen, malo deluje, stabilnost zelo dobra, malo se krči in dobro obdeluje. Uporablja se za notranjo in zunanjo masivno pohištvo, izdelavo ladij, vodnih konstrukcij, vrtno pohištvo, tla za terase, umetniške predmete, furnirje, okna, zunanja vrata in je zelo primeren za kopalniško masivno pohištvo. Odporen proti vremenskim vplivom. Masten na otip.